Αγωνιστικός τουρισμός

Γνωρίζοντας τις ομορφιές μιας χώρας κι ενός τόπου μέσα από ένα ξεχωριστό θαλάσσιο σπορ με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να επιστρέφεις σ’αυτόν κάθε χρόνο για να τον απολαύσεις περισσότερο.

Κείμενο: Βασίλης Μωραΐτης

Κάποια σπορ διαφέρουν από άλλα καθώς δεν εστιάζουν μόνο στον πόθο της νίκης αλλά συνάμα ενισχύουν το αίσθημα του αθλητισμού της διασκέδασης και δίνουν την ευκαιρία στον αθλητή και την ομάδα του να ξεφύγουν από την ρουτίνα της ζωής και να περάσουν όμορφα μαζί με νέα πρόσωπα σε νέες τοποθεσίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το θαλάσσιο σπορ του Jet Ski που περιλαμβάνει κυρίως δύο κατηγορίες αγώνων, αυτούς της κλειστής πίστας (close course) και τους αγώνες αντοχής/ανοικτής θαλάσσης (Offshore/Endurance). Η δεύτερη κατηγορία κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των αναβατών μιας και είναι πιο ασφαλής κι επιπλέον γιατί δίνει την ευκαιρία στους αναβάτες να γνωρίσουν τις ομορφιές των νερών και των τοποθεσιών μέσα από ένα ξεχωριστό περιβάλλον.

Πλέον οι αναβάτες και οι ομάδες επιλέγουν τους συγκεκριμένους αγώνες για να γνωρίσουν νέα μέρη και χώρες και να συνδυάσουν τις χαρές του σπορ με τις διακοπές τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει κι ο διεθνής αγώνας Akropolis Jet Raid που διεξάγεται στην Ελλάδα εδώ και δώδεκα χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς αναβάτες από χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά των θαλασσών της χώρας σε συνδυασμό με την πλούσια και φυσική ομορφιά των ακτογραμμών έχουν μαγέψει τους ξένους επισκέπτες που με αφορμή τον αγώνα κι έχοντας γνωρίσει τις ομορφιές της χώρας επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα για να την γνωρίσουν περισσότερο και να επισκεφτούν νέα νησιά καθώς και τους διάσημους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Το γεγονός ότι ο αγώνας διαρκεί πέντε ημέρες και οι ομάδες παραμένουν περίπου δέκα ημέρες στη χώρα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν περισσότερο της ομορφιές του κάθε τόπου.

Οι ξεχωριστές παραλίες, ο μοναδικός ήλιος, τα φιλόξενα ταβερνάκια με τις γαστρονομικές λιχουδιές τους και η γαλήνια νυχτερινή θερμοκρασία αφήνουν ένα ασυναγώνιστο πακέτο αναμνήσεων στους ξένους επισκέπτες που οι περισσότεροι ανανεώνουν άμεσα το ραντεβού τους για την επόμενη αγωνιστική εκδήλωση. Φέτος, ο συγκεκριμένος αγώνας έχει την έδρα τους στην Κύμη και πρόκειται να φιλοξενήσει περισσότερους από πενήντα αναβάτες μαζί με τα πληρώματα τους. Προηγούμενοι αγώνες έχουν διεξαχθεί στο Λουτράκι, το Βόλο, το Π. Φάληρο, την Καλαμάτα, το Σούνιο, τον Ωροπό και σε άλλες τοποθεσίες και οι αγωνιζόμενοι καλύπτοντας αποστάσεις άνω των 100χλμ. επισκέφτηκαν και γνώρισαν νέες τοποθεσίες και νησιά (Μήλο, Κύθνο, Κύθηρα, Σκόπελο, Σκύρο, κ.λ.π.).

Ακόμη και οι Έλληνες αγωνιζόμενοι έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από ένα νέο οπτικό πεδίο τις ομορφιές των τοποθεσιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αγώνων που μέχρι πρότινος έβλεπαν μόνο από την παραλία. Κατά αυτό τον τρόπο επισκέπτονται στο μέλλον κάποια από τα μέρη που είχαν επισκεφτεί στον αγώνα για να περάσουν πιο χαλαρές στιγμές με την οικογένειά τους. Αναμφισβήτητα ο αγωνιστικός τουρισμός αποτελεί μία νέα μορφή αθλητικής παιδείας που προάγει το αθλητικό πνεύμα και τις πολιτιστικές αξίες της κάθε περιοχής και της χώρας. Το Akropolis Jet Raid έχει βάλει πλέον γερά θεμέλια σε αυτούς τους θεσμούς οργανώνει κάθε χρόνο μία πιο εντυπωσιακή και ολοκληρωμένη αθλητική εκδήλωση για όλους τους συμμετέχοντες. Ραντεβού φέτος στην Κύμη, 12-18 Ιουνίου.

error: Content is protected !!